Shtëpia / Politika / Publikohet në Fletoren Zyrtare vendimi i Kushtetueses për Teatrin. Gjykata nuk arriti të caktonte nëse shembja e godinës së teatrit ishte antikushteutes apo jo

Publikohet në Fletoren Zyrtare vendimi i Kushtetueses për Teatrin. Gjykata nuk arriti të caktonte nëse shembja e godinës së teatrit ishte antikushteutes apo jo

Është publikuar në Qendrën e Botimeve Zyrtare vendimi i Gjykatës Kushtetuese për Teatrin Kombëtar.

Gjykata Kushtetuese rrëzoi planin e qeverisë për ndërtimin e godinës së re të Teatrit Kombëtar.

Dy javë pasi dëgjoi pretendimet e palëve, gjykata vendosi të shpall si antikushtetues ligjin special që qeveria miratoi në vitin 2018, nga ku nisi edhe rrugëtimi për shembjen e godinës nën argumentin e ndërtimit të Teatrit tëri kombëtar.

Në përfundim të shqyrtimit, Gjykata Kushtetuese vlerësoi se ligji cenon lirinë e veprimtarisë ekonomike, parimin e shtetit të së drejtës në drejtim të procesit të vlerësimit të identitetit dhe të trashëgimisë kombëtare nga institucionet përkatëse si dhe parimin e decentralizimit dhe të autonomisë vendore të sanksionuar në nenin 13 të Kushtetutës.

Qeveria i hapi rrugë shembjes së godinës duke e kaluar pronësinë e Teatrit Kombëtar nga Ministria e Kulturës tek Bashkia e Tiranës. Edhe kjo VKM u rrëzua nga trupa, duke e cilësuar atë si antikushtetuese.

Por gjykata nuk arriti të caktonte nëse shembja e godinës së teatrit ishte antikushteutes apo jo. Kjo për shkak se për herë të parë, gjyqtarët u ndanë duke mos arritur kuorumin prej të paktën pesë votash, çka mundëson vendimmarrjen.

 

e.r/dita

Shiko dhe këto

PJESA II: Roli i Ramizit në varjen e Havzi Nelës dhe vrasjen e 300 të rinjve në kufi. KALO: Nëse derdhej gjak, do ishte i bllokmenëve, ndoshta edhe i imi

  Nga Isuf Kalo Botuar sot në DITA  Situata në të cilën ndodhej Ramizi pas …